Бюджет от 17 млн. долара за фойерверки в Северна Корея
Бюджет от 17 млн. долара за фойерверки в Северна Корея

Севернокорейският вожд Ким Чен-ир отбеляза "Деня на слънцето" - 98-ама годишнина от рождението на покойния му баща Ким Ир-сен, като повиши в чин 100 генерали, докато жителите на Пхенян се струпаха по бреговете на река Тедон, за да се полюбуват на калейдоскоп от фойерверки, съобщиха местните държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес.   

Небето над Пхенян беше осветено от фойерверки и лазерни лъчи. "Тази вечер с фойерверки ще демонстрира пред света неизтощимата духовна сила и несломим дух" на севернокорейците, които са се посветили на мисията да изградят "велика, процъфтяваща и силна държава" до 2012 г., когато се навършва един век от рождението на основателя на Корейската народнодемократична република Ким Ир-сен, съобщи агенция КЦТА.

Северна Корея е похарчила близо 17 млн. долара за фойерверки по случай стогодишнината от рождението на Ким Ир Сен. Това е близо три пъти повече в сравнение с ежегодните илюминации по повод рождения ден на „бащата на нацията”, съобщава южнокорейският вестник „Чосон илбо”.

Изданието напомня, че празничните фойерверки са започнали в 20.00 часа в Пхенян и са продължили около час. Илюминациите са били съпроводени от „Песните на генерал Ким Ир Сен”.

Специално за празника от Китай са били внесени 200 тона фойерверки. Освен за празничната заря Северна Корея е похарчила 850 милиона долара за неуспешното изстрелване на ракета, 820 милиона долара за реконструкция на сгради в Пхенян и още около 39 милиона долара са отишли за поставянето на нови гигантски статуи на Ким Ир Сен.