Каква е историята на фойерверките
Каква е историята на фойерверките

Историята на фойерверките започва в Китай с изобретяването на барута, преди около 2000 години. Легендата разказва, че това станало случайно, когато един готвач смесил дървени въглища, сяра и селитра (калиев нитрат). Много скоро военните започнали да използват барута за направата на стрели-ракети и други експлозиви, използвани по време на битка. Скоро барутът започва да се използва и в областта на забавленията с изобретяването на фойерверките, когато към барута били добавяни различни химикали и вещества за получаването на различни цветове и блестящ ефект.


Фойерверките били създадени с помощта на барут като основа, който се смесва с други химикали, които горят в различни цветове или образуват искри при запалване.Тези смеси често са наричани пиротехнически звезди. Тези смеси са опаковат плътно в хартиени тръби и към тях се прикрепя фитил.Сложна поредица от хартия и картонени тръби образуват отделни секции във фойерверката, а прецизно срязаните закъснителни фитили и други методи дават възможност за определяне на точното време за възпламеняване на  отделните секции, така че ракетата се изстрелва във въздуха за няколко секунди, преди пиротехническите звезди да се запалят и да се освободят цветните искри.
Бораксите, често срещан вид фойерверки, използват метателен експлозив, (отново първоначално създаден с помощта на барут), за да се изстрелят във въздуха, където закъснителният фитил запалва пиротехническите звезди. При съвременните фойерверките може да се използват други видове експлозиви и много различни химикали.


Изобретяването на пиратката, част от популярните фойерверки, е станало преди около 1000 години от монах на име Ли Тиан.Вярвало се, че пиратките плашат злите духове със силния шумове, който издават, и така започнали да се използват в религиозните тържества.Днес в Китай те се използват във всички видове тържества- от раждания и сватби до тържествата за Нова година.
Според историята, фойерверките са въведени на Запад от Марко Поло при пътуванията му до Китай през 13 век. И разбира се, военното приложение на барута дошло с тях.Италианците били първите европейци, които използвали черен барут, за да създадат фойерверки за развлечения, както и за военни експлозиви.

Счита се ,че първият голям спектакъл в историята на фойерверките е бил осъществен на 7 -ми април 1672г. в Париж по повод сватбата на Луи XIII и Анна Австрийска.

Откриването на хлоратите от Бертоле около 1780г. открива пътя към ярките и богати цветове при фойерверките.