За фойерверките по света
За фойерверките по света

Фойерверките са основна част от отбелязването на празника Дивали в Индия.Дивали –Празникът на светлините -  е най-популярният фестивал в Индия,който се празнува като триумф на доброто над злото.Събитието се отбелязва шумно с изключително много фойерверки, конфети и бенгалски огън.Полетът им към тъмното небе символизира победата на светлината над тъмните сили.

Един от най-големите поводи за фойерверки във Великобритания е Нощта на Гай Фокс, която се празнува всяка година на 5 ноември.Нощта на Гай Фокс се отбелязва по повод заговорът, известен в историята като ‘’барутен’’. През 1605 г. английските католици възнамерявали да убият крал Джеймс I, като взривят парламента.Заговорът обаче бил разкрит, а бунтовниците екзекутирани. След това английският парламент приел закон, с който се постановявало 5 ноември да се отбелязва като “Ден на благодарност за спасението”. Законът бил в сила до 1859 г., след което бил отменен, но традицията на отбелязването му се запазила. Всяка година на 5 ноември в цяла Великобритания има фойерверки и както повелява традицията се изгарят сламени чучела, символизиращи Гай Фокс.

 

Празника на фойерверките в Сингапур е годишно събитие, провеждано по случай националния ден на страната.Фестивалът включва местни и чужди отбори, които организират зари в различни вечери.В момента събитието няма състезателна цел, но организаторите имат планове за в бъдеще да включат състезателен елемент.

В Япония през лятото се провеждат фестивали с фойерверки почти всеки ден, само през Август има над 200.Фестивалите се състоят в организирането на огромни зари, които привличат 800 000 зрители.Японците посещават тези събития със семейството и приятелите си, като си правят пикник, докато гледат зарите.Първият фестивал на фойерверките в Япония се е сътоял през 1733.